Insectenhotels

INSECTENHOTELS VOOR DE WILGEN, SMALLE EE EN BUITENSTVALLAAT

 

April 2022

 

De eerste jaars HAVO/VWO leerlingen van het Liudger in Drachten kregen in februari de opdracht om een insectenhotel te bouwen. In het kader van de les Onderzoek & Ontwerpen zochten docenten naar een ‘echte’ opdrachtgever, die ze vonden bij het Plaatselijk Belang De Wilgen eo.

 

Een afvaardiging van zowel onze Doarpen Yn’t Grien commissie als van onze Bloeizone commissie ging op 8 februari naar het Liudger om in een presentatie uit te leggen wat de rol is van beide commissies in de dorpen De Wilgen, Smalle Ee en Buitenstvallaat. In diezelfde presentatie vertelde een studente van de opleiding Diermanagement het belang van bijen voor de bestuiving van planten en uiteindelijk voor de biodiversiteit.

Met een aantal richtlijnen gingen de leerlingen (4 klassen van ongeveer 25 leerlingen) in groepjes van 3 a 4 aan de gang met het maken van een plan, het tekenen van een ontwerp en het verzamelen van materiaal.

Op 22 maart was de grote dag: de leerlingen kwamen per klas hun insectenhotels presenteren aan hun ‘opdrachtgevers’. Op een open stuk op het Gaastereiland hadden de opdrachtgevers van beide commissies tafels neergezet en een paar dagen daarvoor hadden verschillende leden van het Plaatselijk Belang de locatie opgefleurd door het planten van viooltjes. Per groepje vertelden de leerlingen welke materialen ze hadden gebruikt, voor welke verbindingen er was gekozen om het geheel in elkaar te zetten en welke insecten er in hun ontwerp een behuizing zouden kunnen vinden. Er was een grote diversiteit aan architectonische ontwerpen en bouwtechnieken. De ene leerling blonk uit in ontwerpen, de ander in tekenen, weer een ander in de technische afhandelingen en natuurlijk waren er ook de begaafde presentatoren. De meisjes en de jongens deden niet voor elkaar onder.

Tijdens de presentaties in de ochtend was het al mooi weer maar nog wat fris en naarmate de dag vorderde kon de jas en tenslotte ook de trui uit. Het werd uiteindelijk de warmste dag in maart!

Na de lunch kwam ook de wethouder van oa Duurzaamheid en Klimaatadaptatie, Maria Leroy de insectenhotels bewonderen. Alle leerlingen kregen een zakje bloemenzaadjes door haar uitgedeeld.

De commissieleden van het Plaatselijk belang bedankten alle leerlingen en de docenten kregen een grote doos met een inheemse bloemenmix aangereikt, waarmee in de biologieles een nieuw project kan worden uitgevoerd. Alle leerlingen kregen ranja en een appel en de docenten, ouders en andere belangstellenden kregen koffie of thee.

De insectenhotels zullen worden samengevoegd in één of twee clusters en er zal een mooie en aantrekkelijke locatie voor de insecten worden uitgezocht waar de dieren verblijven worden neergezet.

Els van Gammeren,

Bloeizone commissie

 DSC 5474 2mDSC 5578 1LDSC 5614L