Bloeizone

Van Blue Zone naar Bloeizone

Er zijn enkele plaatsen in de wereld waar mensen in goede gezondheid en vitaal oud worden, soms tot wel 100 jaar oud: Sardinië (Italie); Okinawa (Japan); Loma Linda (California); Nicova (Costa Rica); Ikara (Griekenland)

Onderzoekers hebben een aantal overeenkomsten gevonden tussen deze plaatsen. Zo blijkt dat mensen niet volledig stoppen met werken na een bepaalde leeftijd maar verschillende activiteiten blijven onderhouden. Dagelijks bewegen in een natuurlijke omgeving met een doel om voor op te willen staan en met voldoende ontspanning en zo weinig mogelijk stress. Gezellig samenzijn met familie en/of vrienden en met elkaar een glas wijn drinken, met mate en tijdens het eten of een goed gesprek; matige calorie inname en dan hoofdzakelijk plantaardig voedsel; dit zelf verbouwen, vooral bonen horen bij de dagelijkse voeding van de meeste honderdjarigen. Gelijkgestemden vinden: behoren tot een groep waarmee regelmatig wordt samengekomen heeft een positieve invloed op de gezondheid; ook een goede vriendenkring en voldoende sociale contacten zijn overeenkomsten.

In navolging van deze Blue Zones zijn in Nederland op enkele plaatsen Bloeizones ontstaan waar met elkaar gekeken wordt wat er met en/of voor elkaar gedaan kan worden om zo vitaal en prettig mogelijk ouder te worden.

De Gemeente Smallingerland heeft het Plaatselijk Belang van onze dorpen gevraagd om te onderzoeken of er belangstelling is om hier een bloeizone te creëren. Vervolgens is het ook van belang om te onderzoeken of en zo ja welke wensen en behoeften er aanwezig zijn met betrekking tot dit onderwerp. Alles ligt hier nog open.

Bijgesloten treft u een enquête aan waarin, naast thema vragen, ook de mogelijkheid wordt geboden om zelf ideeën in te brengen. Ook als u geen enkele behoefte heeft aan een dergelijk project horen wij dat graag van u.

U kunt de via onderstaande link de enquête openen en ingevuld terugsturen.

Voor meer informatie over bloeizones in Friesland, klikt u hier.

Voor de flyer die huis aan huis bezorgd is, klikt u hier.

De enquête is inmiddels gesloten.