Van de Energietransitiecommissie

Oktober, 2020

Beste medebewoners van De Wilgen, Smalle Ee en Buitenstvallaat,

Hierbij willen wij het navolgende onder jullie aandacht brengen. Sinds enige tijd heeft Plaatselijk Belang de ETC (Energie Transitie Commissie) opgericht om te onderzoeken wat voor onze dorpen de mogelijkheden zijn om in de toekomst over voldoende duurzame fossielvrije energie te kunnen beschikken.

Vanuit het klimaatakkoord* zijn er een aantal landelijke doelstellingen:

• 75% duurzame energie per 2040

• 30% energiebesparing in 2040

• Gaskraan dicht in 2050

• 50% duurzame energie lokaal eigenaarschap

Hoe we dat laatste kunnen bereiken willen we in onze gemeenschap nader onderzoeken. Wij onderscheiden daarbij op de volgende speerpunten:

• Ondersteunen van individuele maatregelen (energiebesparing, zonnepanelen, etc.)

• Nadenken over collectieve maatregelen (windmolens, zonneweides, etc.)

• Onderzoeken hoe collectieve initiatieven te financieren.


DE ENERGIEMIXMETHODE

Een van de methoden om de mogelijkheden te onderzoeken is De Energiemix methode met behulp van de Energiewerkplaats Fryslân. Veel initiatiefgroepen maken hier gebruik van. Met de energiemixmethode ontdek je samen met dorps- of wijkgenoten wat het betekent om als dorp of wijk energieneutraal te worden, hoe je dat kunt bereiken en waar je dorps- of wijkgenoten warm van worden! In korte tijd (twee werksessies in eigen dorp of wijk) geeft deze methode een beeld van de energiebehoefte, de gewenste en minder gewenste energiemaatregelen en de vertaling hiervan naar de ruimte, kosten en opbrengsten, mogelijke projecten en participerende partijen. Je weet na de Energiemix Methode beter waarvoor draagvlak is en met welk project je zou kunnen starten.


WIJ KUNNEN DIT ECHTER NIET ALLEEN!

Daarom hebben wij JOUW hulp nodig om te kijken hoe we met elkaar als gemeenschap aan de slag kunnen gaan. Wij zoeken een groep enthousiaste buurtgenoten van divers pluimage die zich aangetrokken voelen tot dit onderwerp om met ons samen mee te denken en het plan te bouwen d.m.v. de energiemix methode. Je hoeft geen expert te zijn!

Help je mee? Geef je dan nu op bij en mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij houden je op de hoogte welke stappen we verder gaan ondernemen. Twijfel je nog, maar wil je wel op de hoogte worden gehouden? Geen probleem, ook dan kun je ons berichten. Uiteraard houden we ons aan de RIVM-maatregelen, dus we gaan nog bekijken hoe we dit project verder kunnen gaan uitrollen.

Dankzij Plaatselijk Belang, waar we uiteraard nauw mee samen werken, konden wij jullie via deze mail bereiken. Echter we hebben niet alle bewoners in beeld. Mocht jij iemand weten die ons initiatief een warm hart toedraagt, schroom dan niet om deze mail door te sturen. Hoe meer mensen, hoe meer we samen kunnen doen.

Bij vragen kunnen jullie uiteraard altijd contacten met een van onderstaande medebewoners.


De ETC-commissie:

Wiebe Abma

Aalderik Reilink

Jan van Gammeren

Koop C. Scholten

Jan Hoeksema

Piet van der Veen

Hilda de Haan

In samenwerking met de 5 bestuursleden van Plaatselijk Belang.


Meer informatie:

Klimaatakkoord – https://www.klimaatakkoord.nl

*klimaatakkoord = verzameling van maatregelen die het kabinet Rutte III in juni 2019 heeft aangekondigd, met als doel de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen en zo de Nederlandse bijdrage aan wereldwijde klimaatverandering te beperken


Pagina ETC commissie – klik hier

Energiewerkplaats (Energiemix Methode voor dorpen en wijken) – https://energiewerkplaats.frl

EBN – Infographic animatie Energie in cijfers in 2020 – https://vimeo.com/386466202


Nieuwste artikelen