Turfrace 2018

SPECIALE TURFRACE NAAR CULTURELE HOOFDSTAD

Algemeen bericht

In het weekend van 25 en 26 mei 2018 zal een speciale editie van Turfrace Smallingerland deelnemen aan de festiviteiten rond Kulturele Haadstêd 2018. 

Vrijdag vaart een vloot historische schepen vanaf De Veenhoop naar Drachten, waar ‘s avonds een muziekfeest met bekende artiesten op meerdere podia wordt gehouden. Zaterdag varen skûtsjes, snikken en pramen een wedstrijd naar Leeuwarden.

De Turfrace Smallingerland wordt georganiseerd door de stichting met dezelfde naam. Voorzitter is Haiko van der Werff, secretaris Erik Smit en penningmeester Bertus Hoekstra. Jeroen van Keulen is algemeen bestuurslid. Zij worden gesteund door tientallen vrijwilligers, sponsoren, de gemeente Smallingerland en de historische vereniging ‘Smelne’s Erfskip’. Klaas Jansma zal als ‘ambassadeur’ tijdens de races het verslag verzorgen.

Tijdens de Turfrace Smallingerland mogen de deelnemers alleen zeilen, jagen of bomen (dus zonder motor). Deze wedstrijd wordt normaliter om de drie jaar georganiseerd. Dat het evenement nu na 2016 alweer op het programma staat, houdt verband met de organisatie van Kulturele Haadstêd 2018, Ljouwert-Fryslân. Dat was voor de gemeente Smallingerland ook de voornaamste reden om een financiële bijdrage toe te zeggen.


 

Uitnodiging om deel te nemen

Waarom een turfrace?

Als ‘Stichting Turfrace Smallingerland’ hebben we de organisatie in handen. Deze stichting hebben we opgericht omdat we een authentieke race met skûtsjes en kleinere platbodems door Fryslân op touw wilden zetten. We doen dit in nauwe samenwerking met de dorpen aan de route.

Voor wie?

Er zijn dit keer twee klassen, te weten: skûtsjes boven de 15 meter en skûtsjes, snikken en pramen onder de 15 meter. De prijs voor de eerste plaats in de grote klasse is over twee wedstrijden gerekend en bedraagt € 250,00 plus de wisselprijs ‘De Gouden Loefbiter’. De eerste prijs in de kleine klasse is een geld bedrag van € 250,00 plus de wisselprijs ‘De Gouden Bolder’!

Inschrijven

U hoeft geen inschrijfgeld te betalen! Elk deelnemend schip krijgt € 250,00 startgeld. Tevens krijgt u voor de wedstrijddag op zaterdag eten en drinken mee aan boord! Wilt u meedoen aan dit eenmalige bijzondere gebeuren? Schrijft u zich dan snel in, zodat wij als organisatie hierop kunnen anticiperen. In de bijlage vindt u het aanmeldingsformulier. Wij verzoeken u alle gegevens in te vullen en het deelnameformulier door te mailen naar info@turfracesmallingerland.nl.


 

Kort draaiboek

Een wedstrijdreglement en routekaart krijgt u toegestuurd nadat u zich heeft ingeschreven. Het evenement begint op vrijdagmiddag 25 mei 2018.

Proloog

De schepen komen ’s middags samen op De Veenhoop. Hier starten we om 14.00 uur vanaf de wal in het Grietmansrak voor de eerste etappe naar Drachten Centrum. In Drachten aangekomen en gefinisht, worden de schepen, die de mast kunnen strijken, verwacht in de passantenhaven in het centrum van Drachten.

Jaarwedstrijd 25 mei 2018

Vanaf de brug de Piip in Drachten richting de haven in Drachten Centrum wordt op vrijdagmiddag over een afstand van ca. 700 meter een jaagwedstrijd gehouden. Degene die de snelste tijd scoort sleept een prijs van € 250,00 in de wacht. Maar ook valt hem de eeuwige roem ten deel! Tijdens deze jaagrace wordt er geen onderscheid in klasse gemaakt.

Ligplaatsen

De schepen die de mast niet kunnen strijken, krijgen voor de nacht van 25 op 26 mei een ligplaats toegewezen in de wijk Drachtstervaart. Mast strijken is dus niet noodzakelijk tijdens deze speciale editie van de turfrace! ‘s Avonds vindt er een kosteloos captainsdiner plaatst voor schipper en bemanning, en is er naast de prijsuitreiking een groot feest rondom de passantenhaven!

Palaver

Zaterdagochtend 26 mei vindt er om 8.00 uur een palaver plaats in Het Smelnehûs. Op dit palaver krijgt u verdere uitleg over de route naar Leeuwarden.

Vertrek zaterdagochtend 26 mei 2018

De schepen vertrekken om 9.30 uur voor de tweede etappe richting Ljouwert. U neemt in de vloot ook iets mee aan boord om de stad Leeuwarden aan te bieden. Dit is in het kader van Kulturele Haadstêd van Europa. U zeilt, boomt en jaagt vervolgens naar de dorpen De Feanhoop en via Earnewâld naar Warten om zo via de staande mastroute Ljouwert te bereiken. Het is de bedoeling dat u de motor niet of slechts in noodgevallen gebruikt. Als zeilen niet gaat, wordt het dus bomen en jagen. Voor noodgevallen hebben we boten stand-by om te helpen. In de Prinsentuin vindt de finish en prijsuitreiking plaats.

Wedstrijdleiding

De wedstrijdleiding ligt net als de vorige edities in handen van de wedstrijdcommissie ‘Drachten-De Veenhoop’ die ook het jaarlijkse skûtsjesilen van de SKS bij De Veenhoop organiseert. Als deelnemers aan de Turfrace doet u voor eigen risico mee aan de tocht!

Verdere informatie

Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website: www.turfracesmallingerland.nl
U kunt op deze site onder andere film- en fotomateriaal vinden, die een goede indruk geven van de voorgaande races. Ook kunt u voor vragen bellen met Jeroen van Keulen (secretaris) 06-014844448 of Haiko van der Werff (voorzitter) 06-15470533.

We hopen op uw deelname en zien uit naar wederom een prachtig evenement op vrijdag 25 en zaterdag 26 mei 2018 !

Namens de organisatie,

Haiko van der Werff (voorzitter)

Locatie

Zie het draaiboek in het artikel

Tijdstip

25 en 26 mei

Recente berichten

Waterconcert 2018

Ook in 2018 organiseert het Plaatselijk Belang een waterconcert!
Read More

Turfrace 2018

Read More

Finestra Aperta

Read More